Friday, 2 August 2013

Kursus Ringkas ETL - ArcGIS Data Interoperability Extension

Kali ni saya diminta untuk mengendalikan kursus ringkas ETL menggunakan ArcGIS Data Interoperability Extension kat satu syarikat di Kota Kinabalu Sabah. Jadi orang Sabah kejap baahh... :)

ETL ni ringkasan dari Extract, Transform, Load dimana penggunaannya bukan hanya takat nak convert data dari satu format ke format lain je, tapi boleh satu proses one shot, sambil extract data, boleh transform sekali ke format kod mengikut skema database kita dan terus load ke dalam database yang kita tentukan.


Dalam ArcGIS, proses ETL ni boleh dibuat menggunakan Data Interoperability Extension. Sebenarnya engine extension ni dari software FME. Kalau sesape pernah guna FME, tau le cmne nk buat ETL ni. Saya pun tak ler master semua tools dlm ETL proses ni. Untuk design proses ETL ni, kita buat dalam interface yang dipanggil Workbench.

Contoh design proses ETL dalam interface Workbench

Data yang supported untuk kita convert bila guna Data Interoperability ni ada macam2 format, antara contohnya seperti kat bawah :-


Melalui kursus ringkas ni, harap2 peserta faham konsep ETL ni dan dapat membantu dalam projek  mereka.

Peserta kursus.. posing skit..hihi


Peserta kali ni ramai bunga2...


No comments:

Post a comment