Tuesday, 10 March 2020

Selesai Kursus GIS Februari - Awal Mac 2020

Baru-baru ni saya sempat kendalikan dua kelas GIS. Untuk kursus terbuka Kursus Asas GIS 18-19 Feb, alhamdulillah, kali ni agak ramai... semuanya 30 peserta. Seperti biasa, kursus terbuka saya kendalikan di Laman Seri Business Park Shah Alam. Kursus seterusnya, kursus tertutup untuk pensyarah2 di Fakulti Sains dan Teknologi Pertahanan, Universiti Pertahanan Nasional (UPNM) pada 2-5 Mac... sekali jalan kursus Asas dan Advance. 

Semoga ilmu yang dikongsi dapat membantu semua peserta-peserta yang hadir... :)









Thursday, 2 January 2020

Kursus GIS Februari 2020

Salam sejahtera semua. Untuk tahun 2020 ni, kursus akan dimulakan pada 18-19 Februari ni... Kursus Asas GIS. Kursus ni memang sesuai untuk anda yang zero knowledge GIS atau mungkin dah ada asas serba sedikit tapi nak asah lagi skill GIS anda terutama menggunakan perisian GIS desktop.






APA YG ANDA AKAN BELAJAR DALAM KURSUS NI NANTI?

1) Pengenalan GIS / Fungsi2 asas GIS

2) Memahami struktur data GIS (layer, spatial, atribut dll)

3) Penggunaan symbology pada layer

4) Prinsip asas sistem koordinat (Cassini, RSO, GDM2000, WGS84)

5) Integrasi maklumat (Hyperlink / Join table / relate)

6) Carian Maklumat (Attribute Query / Spatial Query)

7) Asas penyuntingan data

8 ) Kaedah melaksanakan georeferencing

9) Merekabentuk dan menghasilkan peta

Setiap topik ada hands on menggunakan LOCAL DATA. Laptop akan disediakan.

SIAPA YG PATUT HADIR???

- Individu yang tiada pengalaman GIS

- kakitangan yang ingin, akan atau sedang menggunakan teknologi GIS dalam kerja seharian.

- Pelajar IPTA/IPTS yang menggunakan GIS untuk tugasan, projek akhir dan juga kajian.

- Anda yang inginkan kursus GIS yang menggunakan contoh-contoh data hands-on Malaysia dan kajian kes khusus area di Malaysia.

LOKASI KURSUS

Arena Rozzaq Training Centre
313A – 213A Block 2
Laman Seri Business Park
Seksyen 13 Shah Alam

TARIKH

18 - 19 Februari 2020

YURAN PENDAFTARAN

Sektor awam/swasta : RM550/pax kecuali anda daftar dalam grup 3 orang atau lebih, dapat harga diskaun RM500/pax
Student IPTA/IPTS : RM450 / peserta.

Berminat? Suka? Hubungi 019 351 3770 atau boleh email ke azlansr@gmail.com / spatial.infotech@gmail.com untuk maklumat lanjut

Mendigit Shared Boundary (ArcGIS vs QGIS)


Kadangkala semasa kita melakukan proses pendigitan polygon, kemungkinan kita nak mendigit feature yang bersebelahan dan berkongsi sempadan antara satu sama lain. Contohnya, lihat gambar di bawah ini. Kita ada satu polygon A, kemudian kita nak digit polygon B yang bersebelahan dengan polygon A.



Disebabkan dua polygon ni duduk bersebelahan, kita perlu pastikan semasa mendigit tiada error overlap atau gap antara sempadan yang dikongsi oleh dua polygon tersebut. Dalam kata lain, kita nak pastikan topology dua polygon bersebelahan ni dikekalkan

Shared boundary

Macamana cara yang betul untuk mendigit polygon begini? OK saya akan tunjukkan kaedahnya menggunakan dua software yang berbeza… ArcGIS dan juga QGIS.

Kaedah ArcGIS
Jika anda gunakan ArcMap dalam ArcGIS Desktop, setelah mulakan proses Start Editing, gunakan tool Auto Complete Polygon dalam window Create Features. Kalau window Create Features ni tak muncul, anda cuma perlu klik butang Create Features dalam Editor Toolbar.


Penerangan gambar :-
  1. Klik butang Create Features pada Editor Toolbar
  2. Klik layer yang anda nak digit
  3. Klik Auto Complete Polygon

Kemudian mulakan proses pendigitan seperti contoh di bawah :-


Penerangan gambar :-
  1. Klik lokasi untuk mulakan pendigitan. Pastikan kedudukan yang anda klik snap pada sempadan sedia ada. Jika anda tak on snapping, pastikan sempadan yang akan didigit bersilang dengan sempadan sedia ada. Kemudian mulakan lakaran dengan klik lokasi A, B, dan C.
  2. Tamatkan pendigitan dengan cara ‘double click’ dilokasi yang ditunjukkan. Pastikan lokasi anda ‘double click’ tu snap pada sempadan sedia ada atau bersilang dengan sempadan sedia ada. Anda akan dapati sempadan dua polygon bersebelahan antara titik (1) dan titik (2) dibina secara auto dan tiada error overlap dan juga error gap pada sempadan tersebut.



Kaedah QGIS
Kaedah yang saya tunjukkan ni menggunakan QGIS version 3.1. Mula-mula pastikan anda aktifkan dulu Snapping Toolbar.


Kemudian, mulakan konfigurasi seperti gambar di bawah :-


Penerangan gambar :-
  1. Klik butang Enable Snapping yang gambar magnet tu.
  2. Klik Advanced Configuration dan pilih Open Snapping Options…
  3. Klik layer yang anda nak digit.
  4. Pilih jenis snapping vertex and segment
  5. Pastikan anda klik Avoid overlap.
  6. Klik butang Enable Topological Editing.

Kemudian, mulakan pendigitan seperti gambar di bawah.


Penerangan gambar :-
  1. Klik layer yang hendak didigit dan klik butang Toggle Editing
  2. Klik butang Add Polygon Feature.
  3. Klik titik permulaan untuk mulakan pendigitan. Kemudian lakar sempadan dengan klik lokasi A, B dan C seperti yang dipaparkan.
  4. Klik dan snap pada garis sempadan sedia ada. Kemudian ‘right click’ untuk menamatkan pendigitan.
  5. Dialog Feature Attributes akan dipaparkan secara automatik. Masukkan attribut dan klik OK.

Anda akan dapati polygon baru dibina dan sempadan bersebelahan bebas dari error overlap dan gap.


So, cara mana yang senang? ArcGIS atau QGIS? Masing-masing ada citarasa sendiri… yang penting objektif tercapai… hehe.

ps : Kursus GIS akan dijalankan bulan Februari ni... nak tahu info lebih lanjut, klik link sini.