Saturday, 1 November 2014

Tips ArcGIS : Mengatur Susunan Nama Field/Column

Untuk topik kali ni, saya akan kongsikan satu tip yang saya rasa mungkin anda semua selalu hadapi masalah ni kot. Pernah tak anda ada table dalam shapefile atau geodatabase yang mempunyai banyak fieldname dan anda nak atur semula susunan field tu.. contoh anda add nama field baru, tapi anda nak letak field tu pada kedudukan pertama, field kedua nak letak kat last dan seumpamanya... mcm contoh saya tunjukkan di bawah ni..



Selalunya, dulu-dulu, apa yang saya akan buat ialah, kalau rekod atau feature dah ada dalam data tu, saya akan create semula layer atau table baru bersama susunan field yang saya nak, kemudian saya load semula data tu...sebabnya, ArcGIS takde option untuk kita susun semula kedudukan field kalau fieldname tu dah wujud dalam table kita. Tapi baru-baru ni, saya jumpa satu cara yang mudah.. tak payah create semula pun struktur table. Tapi syaratnya, anda perlu kena ada Microsoft ACCESS dulu dalam komputer anda. Sekiranya Miscrosoft Office anda ada include sekali ACCESS, bolehlah anda guna cara ni.

OK... kemudian anda kena pastikan data anda tu mesti dalam format Personal Geodatabase. Kalau data anda dalam shapefile atau File Geodatabase, anda kena convert dulu ke Personal Geodatabase. Kalau shapefile, guna je tool Import dalam Catalog.. kalau File Geodatabase pula, lagi senang, Copy Paste je ke dalam Personal Geodatabase. Kenapa kena guna Personal Geodatabase? Sebab Personal Geodatabase ni struktur data dia dalam format MDB file, iaitu ACCESS format. Kalau nak info serba sedikit tentang format-format geodatabase dan macamana nak create Personal Geodatabase, boleh rujuk post saya sebelum ni di link sini.

Once anda dah ada Personal Geodatabase, kalau data anda shapefile, gunakan Import seperti di bawah :-



Penerangan Gambar :-
  1. Right click Personal Geodatabase dan pilih Import
  2. Pilih Feature Class (single)...
  3. Pilih shapefile yang nak dimasukkan ke dalam geodatabase
  4. Namakan output feature class (akan menjadi layer baru di dalam geodatabase)
  5. Klik OK.


Kalau data anda dalam File Geodatabase pula, guna kaedah Copy/Paste seperti di bawah :-



Penerangan Gambar :-
  1. Right click data di dalam File Geodatabase yang nak dipindahkan ke dalam Personal Geodatabase dan pilih Copy.
  2. Right click Personal Geodatabase dan pilih Paste.
  3. Dialog Data Transfer akan dipaparkan. Klik OK.  


OK..sekarang ni data saya dah pun berada dalam Personal Geodatabase. Bila saya buka table dalam Personal Geodatabase tu, saya dapati field FEATURE_CODE yang baru saya create berada pada kedudukan column terakhir seperti gambar di bawah.

Contoh susunan field FEATURE_CODE berada pada column terakhir


Dalam contoh ni, saya nak standardkan supaya semua field FEATURE_CODE yang saya create berada pada kedudukan column pertama selepas field OBJECTID. Caranya mudah saja. Buka Windows Explorer atau program My Computer dan masuk ke folder di mana anda simpan Personal Geodatabase anda. Kalau dalam komputer anda dah ada Microsoft ACCESS, anda akan nampak Personal Geodatabase anda dipaparkan sebagai icon ACCESS seperti di bawah ni ..

Personal Geodatabase dipaparkan sebagai icon ACCESS
dalam Window Explorer

Seterusnya, double click Personal Geodatabase yang dipaparkan untuk membuka program ACCESS. Sekiranya anda dapat mesej seperti di bawah, maknanya database anda lock dan anda perlu close dulu program ArcCatalog atau ArcMap anda. Kemudian, buka kembali Personal Geodatabase tadi.

Mesej Database lock


Bila anda buka saja Personal Geodatabase anda tadi melalui Microsoft ACCES, anda akan melihat paparan data anda seperti di bawah :-

Paparan ACCESS bersama data dalam Personal Geodatabase

Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar di atas, nama data yang telah saya masukkan ke dalam Personal Geodatabase saya tu ialah Lot_Cassini. Cuma bila saya buka di dalam ACCESS, saya hanya nampak iconnya sebagai Table walaupun sebenarnya data tu ialah layer lot. Seterusnya, untuk saya susun kedudukan fieldname FEATURE_CODE di dalam layer lot saya tu, saya akan buat step seperti di bawah :-



Penerangan Gambar :-
  1. Dalam ACCESS, right click nama layer atau table yang handak anda susun kedudukan field.
  2. Pilih Design View
  3. Gerakkan cursor mouse anda pada field yang hendak diubah kedudukan. Bila icon cursor mouse anda berubah seperti di dalam gambar, klik fieldname tu dan drag untuk ubah kedudukan.
  4. Posisikan ke kedudukan mana anda nak selitkan fieldname tu. Dalam contoh ni, saya nak selitkan antara kedudukan OBJECTID dan NEGERI.
  5. Setelah saya release mouse click, field FEATURE_CODE saya akan diletakkan di posisi yang saya kehendaki.


Kemudian klik button Save pada Miscrosoft ACCESS anda dan exit program ACCESS. Check semula data anda tu dalam ArcCatalog atau buka table data anda tu dalam ArcMap. Anda akan dapati kedudukan susunan fieldname anda dah berubah ke kedudukan yang anda setkan di dalam ACCESS tadi.


Susunan field FEATURE_CODE berubah selepas
kedudukan field OBJECTID

So.. tak payah le nak pening-pening kepala lagi lepas ni nak susun field kalau tersilap susun. Dan yang bagusnya cara ni juga akan carry sekali setting Domain dan Subtype anda sekiranya data asal anda tu ada Domain dan Subtype.


Selamat mencuba.

3 comments:

  1. salam...macamana ye cara kt nak edit font dari uppercase nak jdi lowercase...kalau tuan ada idea..kongsikan ye...tqvm...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... sorry lambat reply.. boleh guna comman lcase.. contoh kalau attribute dalam fieldname NAME, guna field calculator, kemudian taip expression LCASE ([NAME])

      Delete