Saturday, 21 February 2015

Kursus ArcGIS Desktop - TNB

Kursus ini saya kendalikan selama 3 hari (16Feb - 18Feb 2015) bertempat di TNB Integrated Learning Solution atau ILSAS di UNITEN. Beberapa bulan sebelum kursus ni on, saya berbincang dengan beberapa pegawai dari Jabatan Pengurusan Tanah dan Izinlalu, Bahagian Penghantaran TNB untuk mengenalpasti silibus yang sesuai dan mereka nak pastikan agar topik-topik dan hands-0n yang dibuat semasa training hanya mengikut flow kerja mereka dan menggunakan contoh dataset mereka. So, special sikit la kursus ni, jadi harga pun kena la special sikit sebab nak kena design modul yang spesifik.. :p

Jadi, sebelum kursus, mereka pass kat saya  beberapa sample dataset mereka untuk saya olah menjadi latihan hands-on mereka. Jenuh juga nak fikir macamana nak design modul sebab kena faham dulu apa proses kerja diaorg, then baru boleh relate dengan topik dan data yang ada. Nak kena check juga data yang bagi tu sesuai tak dengan topik yang nak ajar.

Latihan hands-on yang diolah mengikut flow kerja mereka

Ada pop kuiz juga..haha...selamat menjawab


Computer lab yang agak selesa





No comments:

Post a comment