Thursday, 23 August 2018

Cara Mudah Membina Sempadan Inset Map


Untuk topik kali ni, saya akan kongsikan cara mudah bagaimana kalau anda nak bina sempadan inset map. Sebelum tu, tau tak apa makna inset map ni. Mungkin anda dah pernah buat inset map ni, cuma tak perasan map tu dipanggil inset map. Cuba lihat contoh-contoh map di bawah ni…



Kalau dilihat dalam contoh map tu, ada satu map besar atau kita panggil main map dan kemudian ada satu map kecil yang menunjukkan samada :-
  • kandungan detail kawasan yang di zoom in dari main map pada paparan skala besar (peta A) atau
  • lokasi spesifik kawasan yang dipaparkan di main map pada paparan skala kecil (peta B).


Map kecil ni lah yang dipanggil sebagai inset map. Tak kiralah samada inset map ni menunjukkan samada maksud peta A atau peta B di atas, tapi kalau anda lihat dalam salah satu map, mesti ada paparan sempadan kotak yang menunjukkan kawasan yang ingin di highlight.

Dulu2 masa nak buat sempadan kotak ni, saya sketch manually guna Drawing Tools dalam ArcMap. Rupa-rupanya, laaaa… ada kaedah auto untuk generate kotak ni dalam ArcMap. Gunakan Extent Indicators dalam Data Frame Properties. Kalau anda tak tahu Data Frame tu apa, rujuk ebook percuma saya tajuk “Mengenali Antaramuka ArcMap” di link sini. Sempadan kotak yang dijana pun akan lebih tepat berbanding kalau kita sketch manually. Cuba lihat contoh peta di bawah. Map besar menunjukkan Lembangan Sungai Terengganu. Sekarang saya nak paparkan di manakah lokasi lembangan tu di ruangan inset map peta Semenanjung.

Tiada sempadan kotak dalam inset map

Untuk create sempadan kotak dalam inset map tu, saya gunakan cara berikut ni :-






Penerangan gambar :-
  1. Right click Data Frame inset map dan pilih Properties… Dalam contoh ni, nama Data Frame inset map saya ialah Semenanjung.
  2. Klik tab Extent Indicators
  3. Klik nama Data Frame untuk main map. Dalam contoh ni, nama Data Frame main map saya ialah Lembangan Terengganu.
  4. Klik butang >>
  5. Untuk bina sempadan bentuk kotak, klik Use simple extent
  6. Klik OK.


Hasilnya, sempadan kotak menunjukkan lokasi data yang saya paparkan di main map akan dipaparkan dalam inset map. Kan mudah tu… :)

Sempadan kotak dibina secara auto dalam inset map

Dan yang bagusnya, kalau anda ubah extent di main map, contoh anda zoom in, zoom out atau pan kiri kanan, sempadan kotak di inset map juga akan berubah secara auto dan dinamik megikut perubahan extent di main map.

Perhatikan kedudukan dan skala sempadan kotak berubah-ubah
mengikut perubahan extent pada main map

Selamat mencuba.

p/s : Untuk anda yang berminat mendapatkan buku Tutorial ArcGIS Desktop, dapatkan buku SukaGIS Jilid 1 dan Jilid 2. Klik link berikut untuk info lanjut :-
Info Jilid 1
Info Jilid 2

No comments:

Post a comment