Friday, 11 January 2019

Tips Hilangkan Cell Raster Pada Paparan Peta

Kali ni saya akan kongsikan tips bagaimana nak memapar data raster seperti DEM, slope dan seumpamanya agar kelihatan lebih menarik, tertarik daboomm. Jika anda pernah papar data raster dalam ArcMap, mesti anda pernah hadap isu ni… nampak pixel atau cell pada data raster tu bila anda zoom in. Contoh seperti gambar A di bawah ni.



Jadi nampak tak menarik paparan peta anda bila zoom in. Bayangkan kalau anda buat satu gis apps, tak kiralah desktop ke, webgis ke, lepas tu user yang gunakan apps anda bila zoom in nampak berkotak-kotak, berpixel-pixel pada map. Tak syok le kan? Tapi cuba tengok map yang sama seperti gambar B ni.. lebih smooth, tiada kesan pixel.



Baru nampak cantik sikit map tu. Kesan pixel tu berlaku sebab struktur data raster terdiri dari pixel-pixel atau disebut sebagai cell. Setiap data raster mengandungi himpunan cell-cell dalam baris (row) dan juga lajur (column).



Tapi walaupun struktur data raster terdiri dari cell-cell, kesan cell pada data tersebut boleh kita hilangkan untuk tujuan agar paparan lebih menarik. Maksudnya di sini, bukanlah kita mengubah atau hilangkan nilai data dalam setiap cell tersebut, tapi hanya hilangkan bentuk cell tu saja untuk paparan map yang lebih cantik.



So macamana caranya? Mudah saja, hanya beberapa step saja anda perlu buat. Mula-mula double click layer raster anda tu dalam Table Of Contents ArcMap untuk dapatkan dialog Layer Properties. Kemudian buat step di bawah.


Penerangan gambar :-
  1. Pada dialog Layer Properties, klik tab Display.
  2. Tukarkan setting Resample kepada Bilinear Interpolation (for continuous data).
  3. Klik OK.


Hasilnya, kesan pixel atau cell akan dihilangkan pada data raster anda. Selamat mencuba.

ps : Kami ada menawarkan Kursus Asas GIS pada 26-27 Februari ini. Untuk mendaftar dan info lanjut, klik link DI SINI.  :)



No comments:

Post a comment