Monday, 11 March 2013

Extract Nilai Z Raster DEM Kepada Data Point


Dalam post saya sebelum ini, saya ada terangkan bagaimana nak jana koordinat XY dari data point. Bagaimana pula kalau saya ada data point dan saya nak extract nilai ketinggian Z daripada data DEM? Dalam kata lain, bila saya overlay point di atas data DEM tu, saya nak ambil nilai Z dari data DEM tu dan letakkan ke dalam table data point. Contohnya, cuba lihat gambar di bawah :-

Taburan point sampling di atas data DEM


Data point tu menunjukkan taburan sampling saya dan pada setiap point tu saya ada maklumat ID sampling. Pada masa yang sama, saya ada data raster DEM yang saya overlay bersama data point tu. Di dalam setiap cell raster DEM tu, saya boleh mengetahui nilai ketinggian Z dengan mengklik lokasi yang saya kehendaki menggunakan tool Identify. Nilai ketinggian Z akan ditunjukkan melalui maklumat Pixel value. 

Pixel value menunjukkan ketinggian Z dari data DEM


OK.. sekarang ni macamana saya nak ambil nilai dari Pixel value dari result Identify tu masuk ke dalam setiap data point saya. Kalau nak edit satu persatu point dan masukkan nilai Z, boleh juga.. tapi kalau data point tu sikit bolehlah buat cara tu. Cuba bayangkan kalau ada beratus-ratus point. Pergghh terseliuh gak jari nak key in satu-satu...huhu.

Ada satu cara mudah. Gunakan teknik geoprocessing dalam toolbox. Tool yang akan anda gunakan ialah Extract Values to Points. Tool ni terdapat dalam toolbox Spatial Analyst. Maknanya kalau nak buat analisis ni, kena ada extension Spatial Analyst dulu ler. OK.. macamana nak guna tool ni? Rujuk gambar bawah :-



Penerangan gambar :
  1. Buka ArcToolbox dan klik Spatial Analyst Tools > Extraction > Extract Values to Points
  2. Masukkan input data point anda. Dalam kes saya ni, data point sampling.
  3. Pilih raster yang mewakili data DEM.
  4. Taipkan nama output point layer.
  5. Klik butang OK.


Perhatikan hasilnya pada gambar di bawah (mcm biasa, klik kat gambar kalau tak clear) :

Nilai Z dihasilkan di dalam table point sampling


Cuba anda perhatikan output table tu. Ada field baru di tambah pada table tu (RASTERVALU). Field tu menunjukkan nilai ketinggian Z pada setiap point sampling. Nilai Z ni diambil dari data raster DEM tadi. Mudah je kan? Teknik ni bukan hanya limit kepada extract nilai ketinggian Z sahaja, tapi apa saja nilai yang ada pada data raster anda. Contohnya, kalau raster anda mewakili raster slope, nilai yang ada pada data point tu nanti adalah nilai slope lah. 

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment