Saturday 7 March 2015

Photo Geotag – Tukar Gambar Foto Anda Kepada Layer Point

Anda suka melancong? Suka posing-posing ambil gambar? Selfie? Wefie? Hehe… sekarang kan orang asyik-asyik nak berselfie. Tahu tak gambo-gambo yang kita ambil tu kita boleh jadikan dalam bentuk point lokasi di dalam peta GIS kita. So kalau kita pergi melancong tu, nanti nampak le pattern point-point tempat-tempat kita posing di atas map, dan yang bagusnya bila kita klik point tu, gambar yang berkaitan lokasi akan dipaparkan.
Haa.. camne nak buat tu? Mula-mula, kita kena pastikan kamera kita tu ada feature GPS dan setkan photo geotag di kamera tu. Boleh dikatakan semua smart phone zaman sekarang ni ada feature ni.

Contoh enable setting GPS kat Nikon DSLR D5300

Contoh enable location tag kat
kamera fon Samsung S4

Lepas anda onkan GPS setting dan onkan location tag pada kamera, ambil gambar macam biasa. Kemudian downloadkan semua gambar-gambar tu dalam satu folder. Bila dah download, buat step ni :-Penerangan gambar :-
  1. Pada ArcToolbox, klik Data Management Tools > Photos > GeoTagged Photos To Points
  2. Pada Input Folder, pilih folder kat mana anda download gambo-gambo tadi
  3. Pada Output Feature Class, namakan output point layer di dalam geodatabase (kena buat geodatabase dulu ler).
  4. Pastikan anda klik Add Photos As Attachments. Kalau tak nanti, bila klik kat point, gambo tak kluar.
  5. Klik OK.


Dalam contoh ni saya ambil gambar-gambar sekitar taman perumahan saya. Hasilnya seperti kat bawah ni bila saya overlay dengan imej.Agak ok juga la kedudukannya, ambil gambar pun guna fon camera je. Kalau ada point yang lari sikit tu, faham-faham je la kan, GPS fon ketepatan dia agak rendah. OK point dah kluar… macamana pula nak kluarkan gambar kat point tu?? Senang je, gunakan je tool Identify, kemudian klik kat point. Rujuk step seperti gambar di bawah.Penerangan gambar :-
  1. Klik tool Identify
  2. Klik pada point dan dialog Identify dipaparkan. Klik pada nama photo pada Attachments atau boleh juga klik pada ikon macam logo petir tu untuk buka gambar. Bezanya klik pada attachment akan papar gambar yang disimpan dalam geodatabase manakala logo petir tu akan panggil data dari folder asal.
  3. Gambar akan dipaparkan.. (sorry gambar gelap sebab hari nak hujan…hahaha)


OK… lepas ni boleh la try... :)

2 comments: