Sunday, 8 March 2015

Swipe Tool : Menganalisa Perbandingan/Perubahan Maklumat Antara Layer-layer

Sekiranya anda overlay dua layer raster dan ingin melihat perbandingan antara layer raster di atas dan juga di bawah, jawapan yang paling mudah ialah gunakan Swipe Tool di dalam Effect Toolbar ArcMap. Dengan menggunakan teknik ni, tak perlulah anda on off layer layer raster tu dalam Table of Content ArcMap. Cuba play video kat bawah ni untuk memahamkan kaedah Swipe Tool ni. Di dalam video tu, saya membandingkan imej peta topo yang saya scan dan imej Google. Dari situ saya dapat melihat sebahagian kawasan tanaman getah di atas peta Topo telah dijadikan kawasan kediaman di atas imej Google.

video


OK… dah faham? Cara nak gunakan tool ni mudah je. Mula-mula buka dulu Effect Toolbar
.


Kemudian, buat step di bawah.



Penerangan gambar :-

  1. Setkan target layer yang korang nak ‘swipe’kan
  2. Klik tool Swipe.



Kemudian, klik atas peta dan gerakkan mouse tu ke kiri ke kanan atau ke atas ke bawah. Jadilah macam video yang anda tengok kat atas tu.





No comments:

Post a Comment