Sunday, 1 December 2019

Tips Labeling : Kaedah Abbreviation


Haii semua… kali ni saya ingin kongsikan satu tips berkenaan text labeling. Kadangkala bila kita buat text labeling di atas map ni, timbul problem kalau text atribut tu terlalu panjang dan tak boleh fit dalam sesuatu area yang kita nak. Contohnya, cuba lihat gambar di bawah ni. Untuk JALAN SS 22/14 dan JALAN SS 22/16, terlebih pulak character “JA” terkeluar dari garisan jalan di atas map.



Mungkin word “JALAN” tu lebih sesuai disingkatkan kepada “JLN” supaya kesemua text nama jalan boleh fit disepanjang garis jalan tersebut, seperti gambar di bawah ni.



Tapi macamana pula nak buat setting ni secara auto? Bila nama jalan tak boleh fit, gunakan singkatan “JLN”, tapi bila nama jalan boleh fit disepanjang garisan, maintain je guna word “JALAN” ikut atribut yang asal. Haaa sebenarnya boleh je nak set benda ni secara auto, caranya gunakan teknik Abbreviation dalam Maplex Engine. Haaa? Maplex? Apa kebenda tu??

Sebenarnya bila kita buat labeling dalam ArcMap, ada dua style engine labeling yang kita boleh guna. Default setting adalah Standard Engine Labeling. Satu lagi yang lebih advance adalah Maplex Engine Labeling. Nak aktifkan Maplex Engine ni, masukkan toolbar Labeling  dulu dalam ArcMap.

Masukkan Labeling toolbar

Bila dah masukkan toolbar Labeling, aktifkan Maplex Engine dan set Abbreviation menggunakan kaedah seperti di bawah ni..



Penerangan gambar :-
  1. Check Use Maplex Label Engine
  2. Klik Abbreviation Dictionaries…
  3. Dialog Abbreviation Dictionaries akan dipaparkan. Klik butang New…
  4. Namakan dictionary abbreviation yang anda nak bina. Dalam contoh ni, saya namakan sebagai Street. Kemudian klik OK.
  5. Lepas tu, bina abbreviation dengan klik butang Add Row.
  6. Dalam contoh ni, saya nak bina singkatan JALAN sebagai JLN. Jadi kat ruangan Keyword, saya taip JALAN.
  7. Kat ruangan Abbreviation(s), saya taip JLN.
  8. Kat ruangan Type, saya pilih Keyword.
  9. Klik OK.

Selesai sudah bina abbreviation. Next step adalah, macamana nak apply abbreviation yang kita dah set ni ke dalam layer yang kita nak? Caranya, guna kaedah berikut ni..




Penerangan gambar :-
  1. Dalam Labeling Toolbar, klik butang Label Manager.
  2. Dialog Label Manager akan dipapar. Klik label class pada layer yang anda nak setkan.
  3. Klik butang Properties…
  4. Dialog Placement Properties akan dipaparkan. Klik tab Fitting Strategy.
  5. Uncheck Stack label sebab saya taknak paparkan text nama jalan ni berlapis double line. Saya nak paparkan sebaris saja.
  6. Check Abbreviate label.
  7. Klik butang Options… pada Abbreviate label.
  8. Dialog Abbreviation dipaparkan. Pilih nama abbreviation dictionary yang anda dah setkan dalam step sebelum tadi.
  9. Klik OK pada dialog Abbreviation.
  10. Klik OK pada dialog Placement Properties.

Cuba lihat hasilnya. ArcMap akan cuba fitkan semua teks atribut nama jalan pada setiap line jalan yang dipaparkan. Tapi untuk line yang tak boleh fit text tu, dia akan paparkan word “JALAN” kepada abbreviation “JLN”.

Hasil penggunaan Abbreviation. Kombinasi word "JALAN" dan "JLN"
bergantung kepada ruang teks di atas peta.

Selamat mencuba…

No comments:

Post a comment