Friday 1 March 2024

Import Fail MXD ArcMap ke dalam ArcGIS Pro

Untuk anda pengguna produk ESRI rasanya mesti dah tau kan ArcMap tak lama lagi nak berehat dah setelah sekian lama provide servis GIS desktop kat ramai pengguna. Dalam kata lain, ESRI nak stop dah ArcMap untuk future release.. digantikan dengan ArcGIS Pro. Jadi lepas ni kalau nak beli software ArcGIS Desktop, yang ada ArcGIS Pro je. Kalau anda masih nak proceed guna ArcMap, dipersilakan tapi takde la dapat lagi upgrade latest version, support maintenance dan lain-lain.

Jadi, kalau anda dah start guna ArcGIS Pro nanti, macamana dengan kerja-kerja yang dah banyak anda buat dalam ArcMap sebelum ni? Contohnya anda dah buat banyak fail Map Document MXD, layout peta etc. Nak kena buat semula ke dalam ArcGIS Pro? Kalau macam layout peta yang dah buat untuk printing dalam ArcMap tu, jenuh gak nak buat semula nak-nak kalau anda dah amik masa lama design dulu.

Jangan risau,.. sebenarnya dalam ArcGIS Pro ada button Import Map untuk anda import fail MXD tu masuk dalam ArcMap. Selamat…..  Cuba tengoh contoh peta saya buat kat bawah ni. Peta ni dalam ArcMap dan saya dah save sebagai satu fail MXD.


Yang bawah ni pulak contoh paparan ArcGIS Pro. Memang jauh beza la GUI ArcMap dan ArcGIS Pro. Mula-mula mungkin anda amik masa sikit nak familiar GUI menu dan button dalam ArcGIS Pro tu… tapi sekejap je tu. Kalau dah hari-hari guna gerenti boleh catch up. Yang bagusnya dalam ArcGIS Pro ni dia terus bagi kita default paparan online basemap dan online basemap dia lagi laju banding dari ArcMap punya online basemap.


Bila anda klik menu Insert dalam ArcGIS Pro tu (dalam documentation ArcGIS Pro dia tak panggil menu, dia panggil tab), anda akan nmpak button Import Map.Klik je button Import Map tu dan cari kat mana anda simpan fail MXD ArcMap tu.


Once anda klik je OK, anda akan nmpak status Import kat map, maksudnya ArcGIS Pro sedang buat proses import map anda tu masuk dalam paparan Map View ArcGIS Pro.


Di bawah ni contoh map dari fail MXD tadi yang dah selesai import masuk dalam ArcGIS Pro. Sepatutnya anda akan dapat map yang sama tanpa perlu ubahsuai.

Cuba lihat perbandingan fail asal MXD dalam paparan ArcMap dan juga yang telah diimport ke ArcGIS Pro dalam gambar di bawah ni.


Di dalam ArcMap, layer yang anda paparkan disusun di dalam Data Frame (A). Nama default untuk Data Frame di dalam ArcMap ialah Layers. Jika anda tak rename nama Data Frame ni, nama yang sama akan digunakan oleh ArcGIS Pro bila fail tu diimport masuk (B). Satu tab map yang baru juga akan dibina (C) menggunakan nama Data Frame untuk memaparkan layer-layer dari fail MXD tu.

Macamana pulak kalau fail MXD anda ada lebih dari satu Data Frame? Apa akan jadi kalau anda import masuk dalam ArcGIS Pro? Contoh macam gambar di bawah ini. Ada 3 Data Frame bila dipapar dalam ArcMap, masing-masing nama ESA1, ESA2 dan ESA3.Ini contoh paparan dalam ArcGIS Pro bila saya import fail MXD ni masuk. Fail MXD ni ada layout map yang saya design menggunakan 3 Data Frame tadi. Anda dapat lihat layout pun dia akan import masuk sekali.


Macamana pulak kalau kita nak papar data atau map dalam setiap Data Frame tu. Mudah je, anda boleh check kat ruangan Maps kat Catalog pane ArcGIS Pro. Semua Data Frame yang diimport dari ArcMap tu akan diletak di dalam ni.


Double click je nama map yang anda nak paparkan dan paparan map bersama data akan dibuka.


Mudah je kan? Anda juga boleh visit youtube SukaGIS untuk melihat video tutorial cara nak buat import map ni. Klik saja link di sini.  Selamat mencuba.

1 comment: