Tuesday, 23 October 2012

16th Esri Malaysia User Conference

Hari ni saya attend Esri Malaysia User Conference.. kali ni event ni berlangsung kat PICC Putrajaya... Selain dari dengar presentation, upgrade sikit technical knowledge terutama dengan release version baru ArcGIS 10.1 sekarang, dapat juga jumpa member-member lama kalangan GIS komuniti kat Malaysia ni. Bila lagi nak jumpa...

Hari ni hari pertama, event ni 2 hari (23-24 Oct) ... tadi lebih pada Plenary Session...esok baru lah technical workshop. Antara presentation yang saya dengar tadi tentang ESRI Maps for Microsoft Office, CityEngine, ArcGIS for Local Government dan yang menarik presentation dari JPBD tentang sistem yang diaorg buat utk PDRM..Safe City Monitoring System (SCMS)... dapat SAG award tu sistem tu. Yang lain tu saya rewang-rewang luar hall conference jumpa kawan-kawan.. :):)

Last session tadi presenter summarize Top 10 Countdown ArcGIS 10.1
10. Labeling
9. Dynamic Legend
8. Spatial Filter
7. Geodatabase Administration Dialog
6. Align to Shape / Editor Tracking
5. Web Editor Tracking
4. ArcGIS 10.1 for Server
3. Server Performance
2. Web Printing Tool
1. Sharing

Boleh tahan ramai

Gang dari SPR

En Azhar org kuat PeGIS and the gang..

Jumpa lagi gang dari Jab Alam Sekitar..
Gang JAS gak..

PDRM plan nak buat unit GIS..



Demo SCMS..Crime Analysis Penang... dpt SAG award sistem ni..



Demo CityEngine


Lidar Profile View


Demo Esri Maps for MS Office.. menarik..


Kalau nak tengok gambar-gambar lain, bolehlah view kat page FB sukagis di link sini. :):)




16 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Saya ingin bertanya, ada x encik anjurkan training GIS by individual? Saya berminat nak brush up GIS knowledge saya utk phd studies saya. Kalau ada, blh sy tahu berapa caj yg dikenakan?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumsalam.. Maybe boleh email saya.. Kita bincang dlm email

      Delete
  2. Jgn lupa invite saya sekali ye....hehehe

    ReplyDelete
  3. Saya ,Razak Bin Ramli,bekerja di Pengurusan Air Pahang Berhad(PAIP) cawangan Raub..Belajar GIS dari blog tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah tuan... saya pun minat fotografi.. tgk blog tuan gambar cantik2.. dapat juga saya tgk gambar2 di raub, lama dah saya tak ke sana. Dulu saya sekolah di raub juga..

      Delete
    2. salam tuan, saya org raub... leh lepak2 kat radha nanti.. hahaha..

      Delete
    3. wsalam... kalau ada rezeki boleh je..hehe

      Delete
  4. Sy tertarik utk join blog ni sbb sy terlibat secara langsung dlm unit GIS di Jab Perangkaan..baghu belajaq ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah.. Jab Perangkaan HQ ke? saya dulu2 ada gak ke sana buat support arcgis di sana.

      Delete
  5. sy di penang..ketinggalan sikit la JP ni..kt state ni pun terpinga-pinga nk selesaikan masalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh penang.. dulu saya pernah ngajar di PeGIS. Kalau perlukan training inform ler.. :)

      Delete
  6. training amat diperlukan tp tgk la bos mau hantar ke tidak ;p..da lama x buat..sendiri cari masalah sendiri settel je ;P

    ReplyDelete
  7. Tahn depan ingat nk join seminar ni..individu blh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh asalkan sediakan ongkosnya..hihi.. tapi kalau nk tgk partner exhibition kat luar tu free jer...

      Delete
  8. ummm..jadi sistem ni dah diguna kat PDRM la sekarang(2014)
    ..menarik

    ReplyDelete