Saturday, 7 November 2015

Geodatabase Attachment

Dulu saya pernah post satu topik Hyperlink untuk link layer GIS kita ke dokumen seperti photo, video dan lain-lain. Contoh, kita nak keluarkan gambar photo lokasi pada point yang kita klik. Kali ni saya akan tunjukkan satu lagi teknik untuk link dokumen pada data. Nama kaedah ni geodatabase attachment dan hanya support dalam ArcGIS versi 10.x. So… namanya pun geodatabase attachment, data kita kena dalam format geodatabase la dulu baru boleh buat cara ni. So kalau data anda dalam format shapefile, kena convert dulu ke geodatabase.

Apa beza teknik ni dengan teknik hyperlink yang saya tunjuk sebelum ni?? Beza yang ketara ialah dokumen yang kita link tu disimpan terus di dalam geodatabase. Maksudnya, kalau kita link data kita pada imej contohnya file JPEG, imej tu akan disimpan terus dalam geodatabase.. so kalau kita delete folder yang simpan file JPEG tu pun, takde masalah, imej still boleh keluar bila kita klik pada data.

Dalam kaedah Hyperlink, data masih merujuk dokumen yang disimpan
dalam folder asal manakala geodatabase attachment, kesemua
dokumen disimpan di dalam geodatabase bersama-sama data


Kerja nak manage dokumen yang kita link pun lebih senang sebab bila kita copy data atau pindahkan ke dalam geodatabase lain, dokumen atau imej yang kita link pun akan ikut sama pindah. Tak payah pening kepala nak fikir kena copy sekali imej atau dokumen mana yang kita link.

Step pertama yang anda kena buat, kena enable dulu attachment pada data. Caranya mudah je, buka Catalog Window atau ArcCatalog dan rujuk gambar bawah :-



Penerangan gambar :-
  1. Dalam geodatabase, right click pada data yang anda nak attach dokumen atau photo dan pilih Manage
  2. Klik Create Attachments

Anda akan dapati satu table tambahan dan relationship class dibina dalam geodatabase.

Table attachment dan relationship class antara
table dan featureclass dibina secara auto


Selesai create attachment, masukkan data tu dalam ArcMap dan mulakan proses Editing (Start Editing). Select pada feature yang anda hendak attachkan photo. Kemudian, buat step di bawah ni :-



Penerangan gambar :-
  1. Pada Editor toolbar, klik butang Attributes
  2. Dalam dialog Attributes, klik pada pin attachment
  3. Pada dialog Attachments, klik butang Add dan pilih photo yang hendak anda attach
  4. Klik OK.


Setelah selesai, Save Edit anda dan klik Stop Editing pada Editor toolbar. Macamana cara nak keluarkan semula photo yang telah anda attach tu? Caranya mudah, rujuk step di bawah :-



  1. Klik butang Identify dan klik di atas peta pada feature yang telah anda attach photo tadi. 
  2. Pada dialog Identify, klik arrow di sebelah pin attachment, anda akan lihat nama photo yang attach dipaparkan. Klik pada nama photo tu. 
  3. Photo akan dipaparkan.


Senang je kan?? Photo JPEG yang anda attach tu sekarang ni dah disimpan dalam geodatabase bersama dengan data tu sekali. So kalau anda delete fail JPEG dalam folder asal tu pun no hal, photo still boleh keluar bila anda klik pada data.

Selamat mencuba.




No comments:

Post a comment